čtvrtek 2. ledna 2014

Počítání

Dnešek nic víc než fitness, protože jsem za celý den nedělala nic jiného než si četla články na fitness blozích, vařila, jedla, cvičila, vyplňovala kalorické tabulky, cvičila, zase jedla. Takže můj úkol na dnešek, že se podívám do učení skončil otevřením sešitu chemie, který beztak nemám dopsaný. Paráda.

Po včerejším workoutu od  FitnessBlender ( FiBl), kde byly zakomponované i prvky z kickboxu jsem se ráno ( haha, v pravé poledne, protože do 12hodin zbývalo jen 15 minut :D ) probudila  s dosti přetaženými zádovými svaly a trochu i s bicáky.  Celý den se protahuji, ale víc pro to udělat nemůžu.
Začala jsem si znovu vyplňovat tabulky. Hodně usnadňují hlídat si denní přísun množství látek,  jaké množství navážit ( mimochodem to jsem nikdy nedělala a zatím nedělám, tudíž potřebuji kuchyňskou váhu, takže ty údaje v tabulkách mohou být zcela jistě zkreslené :D). Počítám s tím, že mně to zase za nějakou dobu omrzí to vypisovat, ale nějaké zkušenosti se naskládají.














 Při hubnutí by se měly dodržovat také tyto jednoduché vzorce:

3g sacharidů  na 1kg hmotnosti

1.5- 2g bílkovin na 1kg hmotnosti

a celkově max. 40g ( lépe snad i 30g) tuků na den


Tímto by se měli řídit lidé, kteří chtějí zhubnout, takže i já. 
Tudíž  já bych měla za den sníst :
  • 204g sacharidů (3*68),  měly by také tvořit 45-65% z přijaté energie ( platí 1g= 4kcal)
  • 136g bílkovin ( započítala jsem si 2g =2*68) ty by měly tvořit 10-35% z přijaté energie ( 1g= 4kcal)
  • max. 40g tuků, to jest 20-35% z přijaté energie ( 1g= 9kcal) 

Já jsem dnes vstala pozdě, takže jsem denní přísun potravin nesplnila, tuky trochu přešvihla ( a to jsem ještě nezapočítala olivový olej, co byl v salátu, o sole mio :P ),  sacharidy by šly, ale bílkoviny jsem těžce nedoplnila ( viz. tabulka) .  A pitný režim ještě doháním, přece jsem jen vstala pozdě, tak jsem toho ani tolik vypít a spořádat nemohla. Zítřek bude snad lepší a natáhnu si budík :)


 Do tabulek jsem si také doplnila vlastní výdej energie z odcvičených workoutů.  Ale ty spálené kalorie jsou také přibližné. I když  mají Daniel s Kelly  pod svými tréninky napsané, že odcvičením tohoto videa spálíte např. 120-204kcal, ale i tak netuším, kolik toho musím ze sebe vydat, abych té maximální hodnoty opravdu dosáhla. 




Dnes jsem se soustředila na kardio a podpořila spalování 36minutami pohybu na úrovni 3, takže celkem pohodka. A potom tak sedím, vydýchávám se, listuji zeď na fb a najednou vidím, že Daniel z FiBl právě nahráli nové video...
Název "Brutal Anaerobic Threshold HIIT" level 5 mě prostě učaroval a já jsem to riskla. Poprvé troufla na nejtěžší level  a k mé nevíře to odcvičila  se zlehčenou verzí. I tak jsem byla  púo 14minutách neuvěřitelně vyčerpaná a mokrá. Stálo to za to :)

Cílem tohoto cvičení je "naučit" svaly pracovat výkonně i bez častého přívodu kyslíku ( tedy anaerobně, to musí trénovat hlavně ti, kteří potřebují zvýšit rychlost při sportu jako je např. fotbal, běžci atd.). Zlepšuje to výdrž, výkonnost, kondičku. Prostě se snažíte ze sebe dostat co nejvíc a přitom ani nemáte možnost se pořádně nadechnout. 
  • principem je cvičení tabata style po dobu zhruba 14minut ( 20sekund cvičíš, 10sekund odpočíváš)
  • celkem 6 cviků
  • opakování ve formátu ABAB ( 1.cvik, 2., 1.,2., 3,4,3,4,....) 
  • Daniel mezitím ještě stíhá všechno v angličtině komentovat, radí, že v této části je fakt účinné se přemoci a jít tou nohou fakt až k zemi, nebo nabízí lehčí alternativu, ale osobně si myslím, že ho ani nemusíte poslouchat, stačí se dívat a snažit se cvičit vše přesně podle něho ;)
  • v rohu jsou navíc hodiny, takže nepotřebujete stopky ani HIIT měřiče 

dnešní oběd- zase jsem improvizovala a chutnalo to dobře :) vařené fazolové lusky, kuskus,  cibulka, pórek osmahlý na olivovém oleji, dvě (ne) tvrdá vajíčka


Upřímně jsem z toho někdy zmatená, jeden říká něco, tam zase tvrdí něco jiného.Prostě hledám, porovnávám a snažím se zbytečně nestresovat, že něco dělám špatně. Však  on ten lidský metabolismus má svůj řád a zákonitost a ono se časem ukáže co mu prospívá a co ne :) Budu zatím improvizovat a studovat a číst příslušnou literaturu :) PS. zase půjdu pozdě spát, kruci!



13 komentářů:

  1. Ahoj :) koukám na to a máš to špatně.. Tuky a bílkoviny by se měli přijímat gram na kilogram člověka na den a sacharidy ten zbytek. U bílkovin si můžeš dát o trošku víc, to nevadí, ale tuků máš málo. Jsou taky potřeba, jen ne ty nasycené (červené maso, uzeniny, blabla) ale z ořechů, avokáda, rostlinných olejů a ryb.
    A taky jíš docela málo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ale takto mi to řekla trenérka z Netučných, jestli víš.. Tuky přijímám z ořechů, avokáda, olivových olejů, ryby sice moc ne, ale hodlám se to napravit...
      Včera jsem vstávala ve 12, to možná bude tím, ale nepřišlo mi. Řídím se tělem, hlad jsem neměla )

      Vymazat
  2. Taky jsem si začala zrovna před týdnem na kaloricketabulky.cz počítat. Docela mi to tak vyhovuje, nezabere to moc času a člověk z toho všeho má lepší pocit :D Ale myslím si, že tuků máš dost málo. Já mám přijímat pro hubnutí 55g a radši to vždycky doháním oříšky, protože tuky jsou ve stravě i při hubnutí hodně důležité :) Určitě si vyzkouším to video, o kterém píšeš. Fitness Blender mám hrozně ráda, stačí si k němu pustit nějakou peckovou hudbu a už to jede :D Koukám ale, že máš 1527 BMR a přijala jsi jen 1333. Bacha na to, jít pod bazál se těžce nevyplácí, jen se ti zpomalí metabolismus, zhubneš svaly, ale tuk bude pořád na místě. Ale chápu, že je to asi jiný tím, že jsi vstávala později, já sama to někdy nevychytám a pak to doháním těmi ořechy, burákovým máslem a dalšími kaloričtějšími jídly :D
    Držím palce, ať se vede :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) no právě mám poslední týden celkem problém, chodím spát kolem 11, což jsem chodívala normálně ( ale snažím se chodívat dřív), ale já prostě tento týden nemůžu usnout!!! Fakt nemůžu, skoro do dvou se válím v posteli, pak sice zalomím a vstanu ve 12. Netuším čím to je.. :/ Oříšky ty taky valím pořád :D

      Vymazat
  3. jíš fakticky málo, i když na dením příjmu kaloriíí nezáleží, stačí když to doženeš jiný den. Jinak máš strašně málo bílkovin, ty tabulky jsou ošemetné v tom, že ti počítají i bílkoviny z takových věcí jako jsou přílohy a tak. Jela bych poměr živin 40:30:30 (sacharidy:bílkoviny:tuky). S ořechy bych to moc nepřeháněla, jelikož jsou velkým zdrojem omega 6 a jejich přemíra má za následek záněty (bolest svalů, nachlazení, nemoci atd.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vstávala jsem až skoro ve 12, hlad jsem celý den neměla. S bílkovinama tak moc nesouhlasím, protože hubnu a nenabírám svalovou hmotu. Ořechy jím jenom na snídani, jsou ideální

      Vymazat
  4. To by Vaol a kdoliv jinej ty ořechy musel jíst na kila.. Když si dáš hrst, fakt se nic nestane. :\

    OdpovědětVymazat
  5. Kde máš strečing?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě že se protahuji, před i po cvičení, ale přišlo mi, že to je automatické a skoro pokaždé stejné, takže není potřeba o tom mluvit ;)

      Vymazat
  6. Zajímavé :) já to mám podobně spočítané od známe co dělá výživovou :) tak se drž

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, i Nikki psala, že to je v pořádku a já jí věřím :) děkuji, ty taky

      Vymazat
  7. Hahá! Další člověk závislý na kalorických tabulkách. cz:)
    Z denního shrnutí jde vidět, že máš málo bílkovin, který bys mohla nahradit místo toho tuku.

    Také máš nejkaloričtější večeře, což dobře není. Oběd by měl mít největší kalorickou hodnotu.

    Kuskus bych proto zvolila raději na večeři a bagetu na oběd. Co nejméně sacharidů na večeři:). A Úplně ti chybí odpolední svačina. Pokud teď nemíváš večer a v noci hlad, tak začneš mít, svačiny jsou velmi důležité aby jsi se později nepřejídala a tvé tělo nehladovělo.

    Na odpolední svačinu bych doporučila jogurt.

    Pohyb ti opravdu závidím!!! Jsi báječná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo já vím, mám ve stravování hodně chyb, které se postupem snažím odbourávat, půjde to ale pomalu, protože ne na všechno si vždy vzpomenu a ne vše mám po ruce... někdy ani není čas si pořádně uvařit... Jo jogurt je na svačinku skvělý :)

      Děkuji:)

      Vymazat

A co vy na to? :)