neděle 31. srpna 2014

V hlavní roli: snídaně

Tak schválně...
ruku na srdce...
kolik z vás pravidelně snídá?

Ráno nemám hlad
Nemám čas  se nasnídat
Do oběda vydržím
Tyhle výmluvy zkrátka neberu a neměli by jste je brát ani vy!

 Já osobně jsem se snídat taky musela naučit. Jedla jsem jen občas, o víkendu, kdy se celá rodina sešla u stolu a to byly buď buchty s čajem, párky s rohlíkem, tavené sýry, salámy, občas vařené vejce nebo chemický hnus v podobě čokoládových kuliček nesquik.
V  týdnu jsem to zazdívala úplně. Do školy jsem chodila hladná a místo kvalitní snídaně jsem si v bufetu koupila slaninové rohlíky,dvacet deka pařížáku nebo koblihy (fuj!).
Trvalo to nějakou chvíli, než jsem se snídat opravdu naučila. Ze začátku jsem se doslova nutila, abych do sebe něco dopravila, neboť se mi dělalo na zvracení. Tělo na ranní přísun energie nebylo zvyklé a bránilo se. Dnes bych už bez snídaně nevyšla ani ze dveří (to si raději nechám ujet autobus) :D

Mimo to snídaně hraje klíčovou roli v jídelníčku a je odpovědna za to, zda večer nevybílíte ledničku. I samotná Jillian Michaels (bohyně ve světě fitness) ve své knize Vyhrajte boj o štíhlé tělo, klade velký důraz na to, aby snídaně nebyla promlčena: 
"Nevynechávejte žádné jídlo, hlavně ne snídaní.Pokud vynecháte porce, klesne vám hladina cukru v krvi, vyvolá tak nestabilitu inzulinu, což způsobí přejezení, až nakonec budete jíst. Studie ukázaly, že když máme velký hlad, jídlo chutná o 25% lépe, což přirozeně vede k přejídání."

Tady je pár důležitých bodů, které by jsme si měli uvědomit a mít je na paměti:
  • snídaně by měla tvořit 25% z denního energetického příjmu
  • jakmile nebudete snídat, tělo si začne brát zásoby ze svalů= nebudete přibírat na svalové hmotě, budete hubnout a naivně si myslet, že vám mizí tuk
  • správná snídaně musí obsahovat komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, ovesné vločky, mussli, obilné kaše, ovoce) lehce stravitelných bílkoviny (kvalitní šunka, cottage sýr, vejce, riccota sýr, bílý jogurt, tvaroh), zdravé tuky (oříšky, semínka trochu másla, oleje) a vlákninu (ovesné vločky, semínka, zelenina)
  • nezapomínejte  na pitný režim (čaj, neslazená káva, čistá voda, mléko, pomerančový džus)
  • po probuzení vypijte sklenici vlažné vody ( plátek citrónu není na škodu) na nastartování metabolismu, a po 15 minutách se nasnídejte, 
  • snídejte max. do1 hodiny po probuzení (čím dříve se najíte, tím rychleji dojde k doplnění vyčerpaných zásob)
  • pokud vynecháte snídani, tak zapříčiníte tomu, že budete celý den unavení, bude těžké udržet pozornost a vaše okolí bude znechuceno vašim nevrlým a protivným chováním (a to jako fakt!)
  • jestliže cvičíte ráno na lačno je dobré si vzít alespoň banán a po tréninku si dopřát vydatnou snídani 
  • nikdy nejezte ve spěchu, přivstaňte si dřív a jídlo si v klidu vychutnejte
  • jestliže nemáte po ránu hlad, tak jste pravděpodobně večer jedli jak otesánek, proto je lepší mít poslední jídlo 2h před spánkem, tudíž chodit do postele mírně hladoví, takže nebudete ponocovat a tělo se během spánku zregeneruje; to je taky důvod proč se tolik fitnessáků (mou osobu nevyjímaje)  těší na to, jak se ráno nadlábnou :D
A co snídám já? Tady jsou mé nejoblíbenější snídaně:

1) Bez KAŠE prostě nefunguju! Připravuji si ji na mléce, kdy vločky zaliji mlékem a dám do mikrovlnky a nechám odstát, až pěkně nabobtnají (dřív jsem mléko zbytečně vařila na plotně, mnohdy i přeteklo a já se mohla navztekat :D)
-přidám ovoce, oříšky (vlašské, piniove, pekanové, mandle, hlavně nesolené!!!), kokos, lžíci holandského kakaa, karob, goji, semínka (slunečnicová, dýňová, chia), čtvereček hořké čokolády nebo lžíci  malou lžičku arašídového másla zakápnu datlovým, javorovým nebo rýžovým sirupem (jo, patřím k mála lidem, kterým nechutná sirup z agáve, sama nevím proč :P)
- a pokud vám už ovesné vločky lezou krkem, tak je střídejte s instantními obilnými kašemi ( např. jáhlová, rýžová, pohanková, výborné jsou kaše NOMINA od Nominalu)
2) míchaná vajíčka na cibulce s rukolou a žampiony, celozrnný lisovaný chléb+ zelenina, olivy
3) banánovoovesné lívance (ovesné vločky nechám rozmočit v teplém mléce, přidám banán, jedno vejce, dle chuti chia nebo skořici, smažím na teflonové pánvi bez oleje), + rozmixovaný tvaroh s medem nebo kakaem, ovoce a oříšky
4) zapečené celozrnné tousty s  šunkou, mozzarellou, rajčaty, bazalkou a olivami + zelenina
5) bílý jogurt s banánem, moruší, oříšky
6) zapečené ovesné vločky s tvarohem, banánem a broskví
7) pohanka nebo jáhly na vařené na mléce s jablkem nebo jahodami
8) celozrnné tousty zapečené s arašídovým máslem a banánem + kokosové mléko (kombinace no.1 ♥)
9) smoothie z mléka, tvarohu, ovoce a zeleniny (kombinace dle zásob a chuti :D)
10) celozrnné pečivo, cottage sýr, zelenina (miluji s čerstvou kedlubnou)
11) ředkvičková nebo tuňáková pomazánka s tvarohem s plátky knackebrotu+ zelenina

Závěrem chci říct, že fantazie meze nekladou, můžete kombinovat cokoli, co splní váš kalorický příjem a je kvalitní surovinou :) A proto přikládám také pár fotek mých ranních kašičkových kreací pro inspiraci :D









 A co nejraději snídáte vy? Jaká je Vaše oblíbená kaše? :)

2 komentáře:

  1. Super, už se těším na další článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych bez snídaně nevylezla z domu :-) sice nesnídám takové porce, ale většinou vstávám už s myšlenkou na snídani :-D (to je pomalu úchylka na jídlo). Ale dřív jsem na to taky docela prděla, naučil mě na to až ten zdravější styl.. :-)

    OdpovědětVymazat

A co vy na to? :)